Ruangan Pertanyaan

Thursday, August 20, 2009
Sebarang percanggahan atau pertanyaan sila komen dalam ruangan ini, pihak GMN akan menjawab secepat yang mungkin di dalam blog ini juga.

GMN

134 comments:

eqa said...

salam.en.aznil kat airport nanty baju mesty seragam ke?
kemeja biru?

ameoku said...

yup untuk menyenangkan proses imigresen nanti kat caori, flight awak bila

Anonymous said...

abg aznil..tlg cnfrmkan status umh bdk2 alex..kami ngh blur..parents dah tny psal umh..

ameoku said...

ok dalam proses

Anonymous said...

saye x leh nk isi birang wafideen tu, first page yang isi email sume tue pown dh x leh submit, die tulis c tu page broken ,cm ne ek nak wat... saye dh gelabah dh nie...tarikh tutup dh dekat

aminatul said...

kalu x isi borang on line tu jd ap ek , borang wafideen tue, bleh x kalau saye x dpt isi kat online saye mintak gmn anta borang gune surat

ameoku said...

gmn dah hantar dalam bentuk hardcopy, cuma peljar kene isi online, kene cuba juga dulu kalau tak dapat, bagi nama kat saya, post dalam ruangan ni

aminatul said...

name saye Aminatul A'syiqin Binti Zainal Abidin , saye dh try 3 hari dh , n still sdg try skang nie... die asyik tulis page has been broken...saye masih g x lepas page yg mintak email n name tue

Anonymous said...

salam! boleh tahu tak seat dalam flight ni macam mane?

ameoku said...

aminatul buat wiffideen tu jam berapa?

ameoku said...

aminatul ada reference number tak?

Anonymous said...

salam..saye bdk dentistry 2nd batch,yg baru habis kursus bhs arab bln 8 ari tu.
kitorg masih x pasti tentang penempatan kitrg.
roommate,blok n everything.
mcm mane?? n skrg list penempatan pon dah nak keluar ??
minta perhatian pihak gmn

ameoku said...

untuk pelajar yang belum mendapat tempat tinggal , sila sms nama dan program kepada en Zamhairie, no tel 0179819798, sms sekarang dia tgh isi rumah tu, kalau ada kawan2 bincang dgn zam. banyak rumah lagi. Jgn risau

Anonymous said...

bdak2 pompuan kna pki camne ek kat airport nant?
n jacket 2 bley bile ek?hehe

eqa said...

flight saye 26 sept

Anonymous said...

salam....sy da isi borg wafideen 2 n da dpt reference num die....scan document pon da jgk...tp die still kate registration not complete....da byk kali sy buat tp still kluar bnd yg sme gak....cmne ek klu trus cmni smp tarikh tutup die????

Anonymous said...

Salam...sy dh try bukak link application for international students,under KPT, tp x leh.dh byk kali sy try bukak.. sy bukak ari sabtu, 22/8/09, jam 3.34 p.m. Die mmg ade time tuk bukak ke??sy x taw pon..??n..sy x bp fhm ttg borang wafideen?ape 2??wajib isi??sy x dpt pape mklumat pon ttg tue..ade tarikh tutup??mcm mane??bleh bantu saya?? sy x taw dn x isi pape pown..
~wawa~
(salamzleo@yahoo.com)

Anonymous said...

dn..ade x mklumat terkini latest update utk pnmptn pljr prmpuan bg yg late register??sy dh tpn abg zam,,die kate dh urskn...tp,,dlm senarai x da nama saya dn kwn sy..n,,blok asrama prmpuan hanye ade 2 je ke??bleh trgkn pd sy dgn lbh detail ttg mklumat pnmptn dn pelepasan??
TQ...
~wawa~
(salamzleo@yahoo.com)

ameoku said...

assalamulaikum semua, pada 23 Ogos ni atau ahad , semua pelajar akan dihubungi oleh pihak gmn untuk menyelesaikan masalah pendaftaran wafdeen tersebut,pihak GMN akan mohon kerjasama pelajar dalam hal tersebut dan pihak GMN akan pastikan semua pelajar dapat mendaftar. Mohon jgn risau dan sentiasa mengikuti perkembangan melalui blog ini, selamat berpuasa

Aznil... :)

ameoku said...

Untuk makluman asrama, masih ada byk asrama yang belum diupload dalam blog ini, mohon sabar kerana list masih diupdated oleh abg zam

Aznil

Anonymous said...

salam.
en.aznil,sy pun problem utk upload page wafideen tu so tak dpat isi apa2 lg..

Intan Nadia Zolkefli

Anonymous said...

salam encik macam2 aznil..
check in flight time 26 sept pukul bape?
bapak saye dah mengamuk-ngamuk ni..

ameoku said...

flight kul 1145 tapi kene datang jam 8, di klia, rujuk pelan tempat kumpul;

Anonymous said...

wah terima kasih byk la abg..
saye ni pun macam2 gak!
btw upacara timbang menimbang tu berlaku pada ketika bila?
bang,kne pakai bju ape? igt nak curi blazer bapak saye je..

ameoku said...

jap nanti saya upload

Anonymous said...

ha ha pulak..
abang dah makan belum? ;p

Anonymous said...

assalamualaikum
abg, saye sedang isi borg wafideen(alhamdulillah bru dpt msuk)
tpi ade garis panduan yg GMN buat tidak lengkap
etc pda ruangan
-place of gettin' qualification

nama ayah dan ibu perlu bin dan binti x?
hope that abg can reply ASAP..

Anonymous said...

abg dimanakah kamu disaat saye memerlukan kamu?
kenapa pada priif of registration saye, qualification adalah certificate manalmadrspatip america bkowalambur?
saye salah isi ke?
CHUCK BASS (comment atas juga saya..)

Anonymous said...

Err, Kenapa sy submit borang Wafdin/Kmentrian pengajian Mesir,jadik page error plak??? page ckp cannot find adress la,sy dh try agak bnyak jugak laar?? naper arh?

Anonymous said...

Slm abg aznil...saya sama mcm anonymous yg post komen August 24,2009 10:38 AM...bile tibe steps 4/4 time nk uploadkn mklumat attachment copy,, x pat..Tetibe kuar page error..sy pown dh cuba byk kali tp x pat.. Pape pown,Alhmdulillah,, sy dah dpt browse link international student 2..yg lain sy dah isi,,,alhmdulillah. Sy rase link tue hanya bleh bukak pd certain2 time..office hour je heh abg aznil?? Hrp dpt tindkan dn replyment ASAP..
Syukran =]

Anonymous said...

Slm sekali lagi abg aznil..g satu pkra,,saya x dpt mane2 pggilan dr pihk GMN bhubung pendftrn borang wafideen tue...sy rase,,tuk jimat masa dan lbh cepat,,,GMN myb boleh paparkn maklumat terkini dan penerangan ttg borang wafideen tue dkt site GMN.. lbh senang,,dan kami sume pon x 'memeningkn' pihak GMN...e2 je...time kasih ^_^

Anonymous said...

Bleh sy taw ape tue program PINTAR??

Anonymous said...

program pintar tu tok budk2 pandai je,yg cerdik2 je.. ;p

ameoku said...

siapa yang belum menerima panggilan sila hubungi abg asrulfezam di no office tq

Anonymous said...

setiap orang memang kena telefon ke? Nak tanye.. saya dah siap isi & submit mende tu.. Macamana nak pastikan mende tu sampai ke pihak Mesir? Borang tu memang dah tak boleh edit ke slepas submit? Thanks for ur time answwring my q~

Amalina Zafirah said...

salam...saya nak tanye,salinan ic,paspot semua tu kna disahlan bnar dlu ke baru upload...n dkt part certification tu sy upload ic mak,sijil spm,paspot,data form..
mcm nie..
certification=ic mak,sijil spm,paspot,data form
pasport= salinan passport
data form = data form...

boleke cam2???

-amalina zafirah
amalzarus@yahoo.com

ameoku said...

tak perlu

ameoku said...

email proof of registration

sarah105 said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

dkt Qualification tu...nape die tulis "Certificate Manalmadrspatip America Bkowalambur"?

ameoku said...

equal dgn cert spm

Anonymous said...

dkt place of getting qualification tu egypt ke Malaysia?

Anonymous said...

alo? ermmm..tanye2... kalau x print proof of registration xper ke? sebab dah tertutup segala-galanye! :p Tapi sempat copy and paste je..n dah anta kat GMN..lepas paste tu..semua dah jadi terbalik kuang~ Sorry... lalala~

ameoku said...

malaysia

kalau dah email kat gmn ok

Anonymous said...

huh? kalau tersilap letak egypt camne???

ameoku said...

hmmm kene buat balik dari mula

Anonymous said...

takpe ke...dah byk kali buat balik...

Anonymous said...

harap pihak GMN dpt uruskan segala urusan dgn lebih teratur dan cekap

agen menghantar pelajar ke MESIR
bkn KELANTAN...
jd segala urusan perlu diuruskan dgn lebih efisien
adakah ini gambaran pengurusan di Mesir nnt ?
saya harap pihak GMN akan ambil perhatian atas teguran ini.Saya telah memberikan kepercayaan kpd pihak tuan utk menguruskan anak saya...jd saya berharap pihak tuan dapat membalas kepercayaan tersebut.

Anonymous said...

Salam..

cane nih ek..saye x print @ save proof registration..nk bkak balik dah x leh..hurmm..penin kot~cane ek?

ameoku said...

terima kasih atas nasihat dan keprcayaan pihak tuan kepada gmn

ameoku said...

sesiapa yang belum menghabiskan pendaftaran dalam talian wafdeen sila hubungi en asrulfeezam di pejabat global medic network segera sebelum tarikh tutup 31 Ogos Ini

Terima Kasih

Fatin Athira said...

salam....
nak tanye.. kite kena buat medical check-up ke before pergi??? n baju kemeja biru tu.. biru muda or biru pekat?? Thanks

ameoku said...

tak perlu medical checkup sebab kita akan buat medical check up di mesir, dan baju biru muda

hafizhalim said...

soklan : list untuk blog A xde ke??

Anonymous said...

pasal medical checkup, kalau dah wat kena bawa ke?

Anonymous said...

blog A kene cal abg zam, kalau dah ada bawa tak menjadi masalah

Anonymous said...

salam, encik macam2 aznil..ngee~~
nk tawu psal jaket tuh kn..
klaw kte dh ade.. lbeyh kurang lar cam jket gmn..
tpi, ksong lar...x de logo gmn..
nk kne lkat ke or biar jer camtuh???
thanx sbb sudi jwab soklan sye...

Anonymous said...

salam..
nk tnya psl visalah..
camner ek?

Anonymous said...

salam...jaket ktorg boleh dpt ble???

Anonymous said...

salam...
da byk kali try buat yg wafideen 2...
tp x leh pn...
nk isi page mle2 pn x ley...
cm ada something error...
cmne ni??/

ameoku said...

yang tak dapat buat lagi , email:
1)gambar
2)ic ibu
3)salinan spm
4)salinan passport
5)data form(jika ada)

usernama :jika ada
password :jika ada
reference code : jika ada

email ke nooraznilazim@yahoo.com

ameoku said...

segera

fathin fatiha said...

salam..abg aznil..
budak2 gmn ad bgtau saya yg gmn akan call stp pelajar utk pendaftaran wafideen tu..
tapi saya tak dapat panggilan pun..

ameoku said...

fathin siapa perunding awak?

ameoku said...

Fathin dalam list saya ni , awak dah selesai pendaftaran wafdeen tu. Betul Ke?

ameoku said...

proof of registration tu boleh didapati setelah semua dokumen diupload, cara-cara:

1)setelah selesai upload, tekan back button pada browser sehingga page welcome yang ada nama anda
2)klik refresh atau button F5, perhatikan jika ada perkataan proof muncul, jika ada tekan pada perkataan itu.
3)jika tiada refresh semula sehingga ada.
4)jika dapat masuk ke page proof of reistration sila print atau save ,kemudian email ke gmn segera

tq

Anonymous said...

slm...
b4 kte pegi kna inject d0ctor dlu ke?
tkutla inject2 nie..
ad0i..
n mama da ty sbb skunk kan da ade
injection antiviral h1n1..
mknanyer kna inject vccine n antiviral 2la?
...

fathin fatiha said...

ok.terima kasih.=)

Marwan said...

Saya,Marwan Bin Mohamad .sy fly date 26 Sep ke 3/10?
Knape name saya ad di list yng 26/9 sedangkan semasa berurusan di UM semasa hari knvensyen tu, trikh utk sy 3/10?
y mne satu betul?
yang d blog ni salah ke betul?

ameoku said...

Marwan , flight tarikh 3/10 dah dibatalkan, pihak universiti telah mohon pelajar datang awal, semua pelajar flight tarikh 3/10 diserap ke tarikh yang lain, pelajar alex ke 30/9.

untuk makluman lanjut hubungi cik intan di pejabat gmn

Anonymous said...

utk pertanyaan pasal inject tu.. stakat ni x perlu lg.. tp klau anda gaser antibody anda lemah .. atau anda penyebar atau bakal penyebar virus tersebut anda haruslah di inject.. dan kepada semua student GMN sila jaga kesehatan anda dengan sebaiknya

Anonymous said...

list untk blok A xda ke??

ameoku said...

email ke infogmn@gmail.com

ainun said...

salam...
boleh sy tahu kenapa passport copy sy lom diupload lg..
mse sy dpt pggln dr gmn,kata boleh uruskn utk upload passport copy tu just send nama,program,student code,username n password kt email gmn...
mohon bantuan dr pihak tuan..
terima kasih..

ameoku said...

nama penuh?

ainun said...

salam...
`Ainun Nadhirah binti Mohd Razif

aina_akuro..pergh!!! said...

salam..saye nur aina syafiqa binti hasni...dh beberape ari try isi form wafideen 2..boleh buka...tapi selalunye ade box yg kene isi 2 cam ter"shrink"...jadi ade kotak yg dpt isi...ade yg x dpt...jd camne ek??..

ameoku said...

kena tunggu dulu sampai ok dik,

aina_akuro..pergh!!! said...

oww ye ke....
xpe lah..saye cube try lagi...
klu x boleh jugak saye try call ofis...
thank you!!..

ameoku said...

kalau tak boleh juga emailkan saya
1)ic ibu 2)spm 3)photo 4) salinan passport ke nooraznilazim@yahoo.com

aina_akuro..pergh!!! said...

jd klu saye dah e-mail kan dokumen2 tu...saye perlu isi borang online wafideen 2 lagi x?...

Anonymous said...

kepada pihak GMN.
saya faham yg majority pelajar GMN pergi ke MANSOURA
adakah pelajar2 yg pergi ke ALEXANDRIA tidak begitu diambil berat
sebagai parents kepada pelajar, saya amat tidak puas hati dengan pengurusan penempatan pelajar2 GMN ke ALEXANDRIA, KAMI JUGA BAYAR BAGI SEVICE GMN KEPADA ANAK KAMI EQUALLY AS MANSOURA STUDENT
SAYA BERHARAP PIHAK GMN DAPAT MENUNJUKKAN SERVICE YG LEBIH PROFESIONAL DAN MENGHARGAI KEPERCAYAAN KAMI INI

aina_akuro..pergh!!! said...

en.aznil dah dpt e-mail saye belum?...
klu belum saye send lagi...
thank u 4 the respond utk saye punye kesulitan nih...
terima kasih byk2...

Marwan said...

Assalamu'alaikum.sy, Marwan Bin Mohamad.sy nk tahu knpa The Egyptian Ministry of Higher Education ada hantar IMCU account? Untuk ape 'account'(mcm kata laluan )tu?

ameoku said...

Terima kasih kepada pelajar yang telah email, anda tak perlu daftar lagi ,saya akan uruskan , kepada Marwan mohon fowardkan kepada saya email dari Wafdeen tersebut, email saya nooraznilazim@yahoo.com

ameoku said...

Assalamualaikum

Kepada ibubapa pelajar ke Alexandria, mohon bersabar, urusan penempatan pelajar di Alex adalah amat berlainan dengan palajar Mansoura, pihak GMN melayan sama sahaja samada Alex Atau Mansoura, Urusan penempatan di Alexandria sedang diuruskan oleh pegawai kami yang kini berada di Mesir, urusan menyiapkan blok masih dijalankan untuk memastikan blok penempatan asrama pelajar di Alex selesa dan lengkap, mohon maaf jika ketidakpuasan hati para ibubapa atas kelewatan tersebut. Harap bersabar.

Terima kasih

Aznil

Marwan said...

salam ,sy tidak berani untuk mnghantar email tersebut kepada sesiapa setakat ini kerana pada email tersebut trdapat 'please,Don't Reply!! Jadi ia mungkin sesuatu yang perlu dirahsiakan .

Anonymous said...

Errr, sy konfius dgn username & password dlm borang wafdin....adakah sy perlu dapatkan drpd GMN @ sy perlu reka sendiri? Tolong...

Anonymous said...

Bila nak dapat jaket birunya? Dah mula hantar ke belum?

Anonymous said...

IMCU account tu singkatan untuk apa? Curious juga nak tau

Anonymous said...

camne ek...kalau offer letter yg dapat ari tu hilang?

aina_akuro..pergh!!! said...

oww macam 2 ke...
baru tau...
terime kasih byk2 sekali lagi en.aznil..

Anonymous said...

salam en aznil
klw hari pelepasan saya pakai baju kemeja selain warna biru dibenarkan x ?
klw nak beli baru...kuar dwet lg kan.

thanx :)

Anonymous said...

saya pon dapat dari The Egyptian Ministry of Higher Education. Diorang just tulis something gibberish n "please, Don't Reply!!"..IMCU account...ntah pape...

hakim said...

salam abg aznil...
saye cune nak tanye,
macam mana cara nak ambil medical insurrance,
patut ambik dari malaysia or ambik locally dekat egypt nanti..
pelajar2 sebelum nih ambik macam mane??

Anonymous said...

abg aznil...
sy mohd shathik..
pelajar manchester, mansoura...
borang wafideen sy smpi ari nie x dpt nak wat...
sy bru shj dpt tahu pasal page nie...
so ape yg ptot sy wat skang nie???
sy perlukn pertolongan abg....
ini no hp sy 0102992146...
tlg bg no sy kpd abg asrul gak...
die slalu kol mak sy...
trima kasih...

ameoku said...

call office segera

Anonymous said...

bang, camne kalau offer letter telah dimusnahkan dengan tidak sengaja? Kena call sape kalau nak offer letter yg lain?

Anonymous said...

Assalamualaikum..

nk tny ttg kenaikan yuran pelajar medic regular sebanyak 2 kali ganda..adakah itu benar??

pelajar Manchester Program pun sama ke??

reply ASAP..terima kasih..

-ibu pelajar GMN-

Anonymous said...

ni informasi dari MSD/KPT (malaysian student deparment/Kementerian Pel. Tinggi) di mesir, borang wafideen tu pihak wafideen mesir yg akan isi, bukan di isi oleh pelajar sendiri dari malaysia.

Anonymous said...

Anonymous said...
ni informasi dari MSD/KPT (malaysian student deparment/Kementerian Pel. Tinggi) di mesir, borang wafideen tu pihak wafideen mesir yg akan isi, bukan di isi oleh pelajar sendiri dari malaysia.

September 2, 2009 8:17 AM


MANA HANG TAU ... MACAM LAK WAFIDEEN TU BAPAK KITA .. ADA KAD PENGENALAN MAK KITA... STAKAT PASPORT.. GAMBA... RESULT TU MUNGKIN LA DOWANG ADA... COZ GMN DA SUBMIT.. KE HANG NAK SEDAPKAN ATI JE SEBAB X BUAT LAGI... KLAU BETOL LA BENDA TU MESIR YG WAT... XKAN LA GMN SUSAH2 NAK CALL KITA... SABTU AHAD PN DOWANG CALL GAK.. BAIK DOWANG LEPAK NGAN FAMILY.... BAGI LA BUKTI KUKUH BEB...

Anonymous said...

sy parents kpd stdent ni...nk tny sikit pasal jaket gmn bile students akan dapat?? masa kt um dulu pihak gmn cakap nk pos pd bln 8 ni....ni dah masuk bln 9 tp kita masih xdpt respon dr pihak gmn...

Anonymous said...

salam,

saya nak bertanya tentang beberapa pekara yang merunsingkan saya..

1) saya tak pernah diberitahu ttg jaket menjaket ketika ingin terbang, jadi mintak jasa baik abg untuk post up satu guideline pakaian dan travel ntuk smua pelajar agar tiada lagi soalan2 seperti ini ditanya.

2) saya juga tidak menerima apa list penempatan saya ketika di mansoura nanti, itu juga membuatkan saya rasa kurang senang kerna masih terkapai2 mahukan maklumat yang betul.
harap ada juga guideline yang lebih jelas.

3) salam ramadhan al-mubarak kepada semua,selamaat~

-Ahmad

Anonymous said...

saya sgt bersetuju dgn pendapat Ahmad.
saya berharap pihak GMN boleh mempertimbangkan cadangan yg diberikan.
saya ada tgk2 website akademi al-quran.
segala guideline sblm penerbangan dinyatakan baik dr segi etika pemakaian,barang2 yg perlu dibawak dan segala perkara yg boleh membantu kami para pelajar utk mmbuat persediaan ke mesir.Tambahan pula,bukan semua student GMN yg pernah ke luar negara sperti saya.Jadi adalah lebih afdal sekiranya pihak GMN boleh menyediakan satu garis panduan yg jelas supaya kami tidak terkapai-kapai dan kelam kabut pula sekiranya perkara yg perlu dipatuhi dilanggar secara sengaja pula pd hari pelepasan.harap maklum.Walaubagaimanapun,saya menghargai usaha pihak GMN yg berusaha sedaya upaya utk menguruskan pendaftaran kami.TERIMA KASIH.

Anonymous said...

salamalayk,sy juz nak tya,btol k fees for medic regular university mansoura dinaikkan??anyone??

Anonymous said...

Salam. Ari ni abang Aznil cuti ke?. Takda response pun for all the questions posted?. We all memang suspense apa yang nak dibawa ke Mesir. Since tak da official letter, terpaksalah always refer to this web-site if nak tahu apa-apa berita. Harap pihak GMN dapat menjawab soalan-soalan yang dikemukakan.

Anonymous said...

saya dah daftar dgn wafideen cuma tak dapat nak anta email kat gmn....

ameoku said...

Maaf saya tak update, saya sibuk menyiapkan urusan tiket dan prosedur keberangkatan para pelajar.

ameoku said...

Untuk makluman semua pelajar, saya dalam proses menyiapkan prosedur, persediaan, dan carta alir keberangkatan pelajar ke Mesir. Sayamohon pelajar bertenang, saya tak mahu buat kerja terburu-buru dan menyampaikan maklumat yang salah. Insyallah saya akan postkan malam ini untuk maluman semua.

Aznil

ameoku said...

Quote

"salam,

saya nak bertanya tentang beberapa pekara yang merunsingkan saya..

1) saya tak pernah diberitahu ttg jaket menjaket ketika ingin terbang, jadi mintak jasa baik abg untuk post up satu guideline pakaian dan travel ntuk smua pelajar agar tiada lagi soalan2 seperti ini ditanya.

2) saya juga tidak menerima apa list penempatan saya ketika di mansoura nanti, itu juga membuatkan saya rasa kurang senang kerna masih terkapai2 mahukan maklumat yang betul.
harap ada juga guideline yang lebih jelas.

3) salam ramadhan al-mubarak kepada semua,selamaat~

-Ahmad "

Salam ,saya akan cuba untuk menyelesaikan kerunsingan ini.

1) Jaket GMN : Jaket tersebut telah diberitahu oleh pihak GMN melalui Web, Email, sms dan Konvensyen. Namun jika masih tiada jaket tersebut boleh sms saya di no 0126393059

2)Guideline tersebut dalam proses dan diharap sabar dan tenang, jgn terburu-buru kerana pihak GMN fokus dalam menyelesaikan urusan penerbangan dan penempatan pelajar.

Harap Maklum

Aznil

Anonymous said...

TERIMA KASIH abg Aznil dan pihak GMN

AhmadN said...
This comment has been removed by the author.
Wataru Kurenai said...

salam,
bagaimana dengan jaket yang ditempah?bila akan diberi?

Anonymous said...

mcm mne ngan rumah bdak2 alex??

ameoku said...

Jaket masih dalam proses kalau dah siap sure saya maklumkan, mohon sabar.

ameoku said...

weekend ini, maklumat rumah di alexandria boleh didapati, sila sms en zamhairee berkenaan hal tersebut

terima kasih aznil

Anonymous said...

Salam..En Aznil...just wonder...list penempatan students dah diremoved dr web ni ker....naper bila saya click kat 'enter' ..Persediaan Keberangkatan 2009..yg kluar???

Anonymous said...

Salam,
Saya waris pelajar GMN....
Macamana catra nak buat BANK DRAF yuran pengajian.
Terima kasih..

Anonymous said...

Salam En Aznil,

sy nak tny psl khabar angin berknaan knaikan yuran universiti.

Harap En Aznil dpt jelaskn sbb ramai juga yg tengah keliru.

terima kasih dan selamat berpuasa

Hadi Hassan said...

salam en aznil.

mohon sangat beri penjelasan mengenai isu kenaikan yuran diatas.

Anonymous said...

Jika benar kenaikan yuran berlaku,mohon pihak agensi-agensi bantah bersungguh-sungguh.Bezanya mungkin berganda untuk program Mansoura regular jika kenaikan yuran berlaku (mungkin RM 170,000 untuk 6 tahun).Hal ini mungkin terlalu tidak adil kepada pelajar dan ibu bapa (bagi kemasukan 09/10) yang mungkin sudah peka sejak awal lagi dengan yuran universiti(yuran asal yang tertera di kertas sebelum ini yang lebih kurang RM 65,000) yang mana terlalu jauh lebih murah berbanding kemungkinan amaun yuran selepas kenaikan.Jika benar kenaikan yuran ini berlaku,adakah pihak agensi akan memulangkan kembali kesemua wang ringgit yang telah dibelanjakan/dilaburkan sama ada kepada ibu bapa atau pelajar jika pihak ini berkeputusan untuk menarik diri daripada meneruskan pengajian di Negara Mesir di bawah pengurusan agensi penghantaran pelajar terlibat? Sebahagian ibu bapa terlibat mungkin berapasa mampu setelah mengatahui amaun yuran pengajian sebelum ini.Jika mereka terpaksa menghadapi kenaikan yuran di saat akhir seperti ini, mampukah kesemua mereka? Semoga Allah S.W.T. memberikan kejayaan kepada mereka yang ada belas ihsan kasihan sesama manusia.

Hj Ramlan said...

Alhamdulillah, saya teleh menghubungi Pegerusi Perstuan pelajar (Muhammad Izzat b Md Kamal
(0112667273)(izzat_kamal@yahoo.com)

saya dapat nama dia dari lama web Persatuan pelajar mansoura ( www.mansurah.perubatan.org)

beliau mengesahkan kenaikan ini. kenaikan ini melibatkan semua pelajar tidak mengira jika datang dgn mana2 agensi atau kerajaan. kenaikan melibatkan program manchester dan ordinary.

GMN sebagai 'agen tunggal' patutnya lebih maklum dan memberi makluman awal. dan bukannya kita mak ayah mendapatkannya dari sumber lain.

semoga kita mendapat petunjuk sebenar di musim Ramadhan

-bapa pelajar yg tak mampu-

Muhammad said...

en aznil,

kalau saya tarik diri sekarang boleh tak?
berapa boleh dipulangkan wang saya.
saya tak rasa saya mampu. Ibu ayah saya tak tahu lagi mengenai perkara ini. saya juga teleh mengesahkan perkara ini melalui YM dengan senior GMN yang berada di mesir sekarang.
panjang komen yang saya terima.

mohon bantuan.

Anonymous said...

salam
en aznil, adakah knaikan yuran btul2 terjd?

klu betul, adakah ia melibatkn smua program, (regular,manchester,dentistry,pharmacy)atau bgaimana.
sila maklumkan kpd student scepat yg mungkin.
trima kasih

Anonymous said...

saya cuba untuk berlaku professional dan diplomatik mungkin..

saya mohon agak pihak GMN dpt berunding secara diplomatik kpd pihak universiti untuk menarik balik kenaikan yuran ini kerana pengumuman dilakukan secara last minute..

maaf atas segala kesulitan yg dihadapi gmn tetapi dgn pengalaman yg ada oleh pihak GMN dan dasar perhubungan luar yg terikat antara gmn dan pihak universiti mungkin dapat membuatkan pihak universiti menitik beratkan permohonan ini..

sekian!
CHUCK BASS.

Anonymous said...

contoh draf bank utk perubatan regular tu
bdk manchester boleh rujuk juga ke??

Anonymous said...

kenapa tiada respond dari pihak En Aznil atau kakitangan atau boss GMN?

tolonglah!...tolong lah!

kesianlah kat kami.

Hi Othman Nasai said...

assalamualaikum,
teman2 saya berkesempatan bertemu bekas Duta ke Mesir, Dato Zainal, semasa majlis Iftar baru2 ni di Shah Alam.

Menurutnya, universiti telah memaklumkan kpd GMN dan mesyuarat (3 minggu lepas) mengenainya telah dibuat dgn kehadiran pihak tertinggi GMN (dia ada menyebut nama).

Mohon penjelasan. Ibu/Bapa ada hak utk mengetahui nya.

Saya pun dapati dari teman yang menghantar anak ke Mansoura melalui Kelantan Medical Services(agensi yg hanya menghantar pelajar ke Mansoura juga). Pihak KMS telah memaklumkan kpd pelajar mereka mengenai kenaikan ini.

Mohon penjelasan yg amat terdesak.

Ayah dari Kelantan

Anonymous said...

assalamualaikum..
en aznil,..

adakah isu berkaitan dengan kenaikan yuran universiti ini betul..??
adakah ia melibatkan regular shaja..??

harap pihak gmn memberi maklum balas secepat mungkin..,

terima kasih..

Anonymous said...

kesemua kcuali dentist dan farmasi naik harge..
(regular&manchester)
arab nak wat duit..
lg pon die da cdg ni sblom sesi 09/10 mndaftar lg

Anonymous said...

wah, begitu terdesak sekali ya...

Anonymous said...

ape kes nie, dlu masa kat ukm, gmn ckp ade agreement ngan pihak university yuran takkan naik
nie ape kes plak nie???

GMN said...

Salam semua, maaf lambat balas dari pihak gmn. Berkenaan hal yuran naik di universiti mansoura, pihak pengurusan GMN di Mesir memaklumkan bahawa masih tiada hitam putih dari pihak universiti berkenaan hal tersebut, terima kasih atas keprihatinan semua pihak , pihak GMN akan mendalami isu ini dan mendapatkan kepastian maklumat tuan dan puan semua. Jika benar, Pihak GMN akan berunding dengan pihak universiti secara diplomatik sehingga selesai dan memohon sokongan semua pihak dalam hal ini.

Mohon bersabar dan sebarang pertanyaan sila hubungi pihak GMN selasa ini

Sekian terima kasih...

Background said...

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA SEMUA..

Rentetan dari isu kenaikkan yuran, secara lisannya memang pihak GMN ada menerima khabar daripada pihak yang berkenaan di MESIR.

Kenaikan ini bukanlah kehendak daripada pihak Universiti Mansourah tetapi atas kehendak KEMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI MESIR sendiri.

Dan untuk pengetahuan semua, pihak pengurusan Universiti Mansourah bersama-sama GMN sedang dalam proses bantahan terhadap keputusan kenaikan yuran ini.

Ibubapa dan pelajar perlu jelas di sini bahawa kenaikan yuran ini tidak HANYA melibatkan Universiti Mansourah tetapi ianya melibatkan kenaikkan yuran untuk keseluruhan universiti-universiti di MESIR yang menerima kemasukan pelajar dari MALAYSIA.

Oleh itu jika berpindah ke Universiti lain sekalipun, kenaikkan yuran ini memang tidak dapat dielakkan.

Seterusnya dinyatakan di sini bahawa secara praktikalnya isu kenaikan yuran ini masih belum ada hitam putih (Surat Arahan Kementerian Pengajian Tinggi Mesir ke atas pihak-pihak universiti yang terlibat). Maka atas dasar itu, pihak Global Medic Network Sdn. Bhd. masih lagi berpegang kepada SURAT RASMI dari Universiti Mansourah yang menjelaskan tentang YURAN seperti apa yang selama ini ibubapa dan pelajar-pelajar telah diberitahu.

Nasihat kami kepada pelajar-pelajar yang terlibat:

1. Tidak membuat Bank Draf terlalu awal (pelajar boleh mendaftar dahulu dgn pihak universiti). Pembayaran boleh dilakukan selepas pendaftaran sehingga 31 Disember 2009.

2. Tidak panik dan perlu tahu bahawa isu kenaikan ini tidak hanya melibatkan Universiti Mansoura tetapi universiti di seluruh MESIR. Jadi isu pertukaran ke universiti lain tidak berlaku.

3. Perlu memberikankan kepercayaan kepada pihak GMN dalam menangani isu ini. Kami akan mencuba sedaya upaya sehingga kepada peringkat PERUNDANGAN.

4. Membuat persediaan yang cukup dari segi EMOSI, FIZIKAL dan MENTAL sebelum berangkat ke MESIR.

Sekian dahulu buat kali ini.

Wasalam.